Filozofická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Literárna exkurzia 13. 9. – 18. 9. 2019

Od piatka do stredy, dva dni v autobuse a štyri dni potuliek, kilometre v nohách a nespočet zážitkov. Začali sme v meste učencov Padove, ktoré sa hrdí takmer tritisícročnou históriou a jednou z najstarších univerzít na svete, kedysi ho vyhľadávali renesanční umelci, dnes zvedaví turisti a turistky. Naše kroky nás zaviedli na Prato della Valle, obrovské námestie v tvare elipsy, najväčšie v Taliansku a jedno z najväčších v Európe, a prešli sme sa „galériou pod holým nebom“, keďže obvod námestia zdobí 78 sôch a spoznali sme medzi nimi napríklad Francesca Petrarcu, Galilea Galileiho, Torquata Tassa či viacerých pápežov a kráľov. Pokračovali sme mestom milencov Veronou, kde sme si zaspomínali na Rómea a Júliu, ale neobišli sme ani starorímsky amfiteáter Aréna, ktorý sa pokladá za najúžasnejšiu pamiatku Verony. Aj večer a noc pri najväčšom talianskom jazere Lago di Garda v obkolesení dvojtisícmetrových skalných stien mali svoje nezameniteľné čaro.

La grassa, la dotta, la rossa. Tučná, učená a červená. Tieto prezývky si Bologna vyslúžila vďaka svojej vyhlásenej kuchyni, najstaršej univerzite v Európe a všadeprítomným červeným tehlám. Z nich je postavená aj impozantná Bazilika sv. Petrónia, ktorou chceli miestni stavitelia pokoriť baziliky sv. Petra a sv. Pavla v Ríme. Historickému centru patrí rozlohou druhé miesto v Európe. Na literárnej exkurzii bolo pochopiteľné spomenúť aj Danteho, Petrarcu, Erasma Rotterdamského, Mikuláša Kopernika či Umberta Eca, ktorí tu študovali, žili a pôsobili.

Čo by kameňom dohodil od Bologne leží San Maríno, najmenšia republika a najstarší suverénny štát na svete. Drobný štátik láka ročne viac ako dva milióny turistov a zlákal aj nás. Výstup lanovkou a už nás vítali kľukaté uličky, historické kostoly či stredoveké domy. Tu sme však nezaháľali celý deň, pretože nás čakal sen všetkých milovníkov umenia a histórie! Ravenna. 8 pamiatok tohto mesta je v zozname UNESCO a my sme videli všetky, ako aj miesto posledného odpočinku Danteho Alighieriho.

Hovorí sa, nakoniec to najlepšie. V našom prípade skôr platí, každý deň to najlepšie. No predsa sme sa tešili do Milána, numero uno vo svete módy a nakupovania, ale fascinujúce operou La Scala, Galériou Viktora Emanuela II., pohľadom zo strechy druhej najväčšej gotickej katedrály na svete (Duomo) či Poslednou večerou Leonarda da Vinciho.

Opäť bolo výborne, len rýchlo. Ďakujeme a tešíme sa o rok.