Filozofická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Rekreatúra apríl 2011

Posledné tri ročníky Rekreatúry v súťažnej aj nesúťažnej forme dominuje kategória poézia, čoho dôkazom boli aj posledné básne nielen študentov UMB, ktorí sa nebáli poslúchnuť hlas múzy a odvážili sa predstúpiť so svojou vlastnou literárnou tvorbou pred verejnosť, hoci ich nebolo veľa. Nižšia účasť študentov sa podpísala aj na kvalite IV. ročníka, v ktorom nebola udelená ani jedna cena v kategórii próza.

Lyrická dominancia dám nebola zlomená ani v tomto ročníku. O druhé miesto sa podelila stálica Tereza Sopková so Zuzanou Horolyovou, ktorých básne sa zdali byť o objektivitu sa usilujúcej porote o niečo lepšie ako poézia Juliany Košútovej, ktorá sa umiestnila na treťom mieste a patrí rovnako k pódiovo úspešným rekreantom. Novinkou oproti minulým kolám bolo hlasovanie zúčastnených, ktorých hlasy prispeli k výslednému hodnoteniu poroty. Spomedzi desiatky súťažných textov T. Sopková zaujala tematizáciou telesnosti prostredníctvom kruhu a gule: „mala som plné tvary kruhu/ a nitku na košeli/ ktorú som chcela trhať ako teba" alebo na inom mieste: „ticho má všetky tvary nekonečne oblé/ a ty si guľatá." J. Košútová aktualizuje transcendentno nepatetickou skratkou: „dnes som videla, poviem to rovno - / Krista / Ježiš, len tak, cez deň na ulici/ nakladali ho do bieleho Ranaulta." Básne Z. Horolyovej sú založené na lexikálnej a fonetickej hre, ktorá však má druhý plán: „smútok spôsobený samotou/ spoza spustnutých sviatok stúpa... slovo."

Ilúziu syntetického umenia dotvorili hudobné vystúpenie oktetu Copalla zloženého zo študentov FMU AU a PeF UMB, ktorý sa predstavili v sambovom rytme piesňou Brazil. Film Mareka Jančíka z FDU AU pod názvom Sizyfos, ktorý ponúkol fiktívny dokumentárny film o mladom abstinentovi, dotvoril paletu audio-vizuálneho umenia vskutku mystifikačne.

Hosťom večera bol prozaik Pavol Rankov, ktorý v rozhovore prezentoval svoju doterajšiu poviedkovú tvorbu (S odstupom času, 1995; My a oni/ Oni a my, 2001; V tesnej blízkosti, 2004). Zaspomínal si aj na svoje prozaické začiatky a vysvetlil nám, čo si myslí o súčasnej slovenskej literatúre. Rankovov nenápadný zjav ste mohli spozorovať už doobeda na prednáške Človek a informačná spoločnosť, nad ktorou prevzala záštitu UK UMB.

Asi tri tucty účastníkov tohoročnej Rekreatúry boli vďačným a pozorným publikom nielen pre P. Rankova, ale aj pre samotných súťažiacich, ktorý si prezentovali vlastné texty sami.

Zimná nesúťažná Rekreatúra sa rozvinie do krásy v stredu 07. 12. o 16:00 v UPC Š. Moysesa, biskupa. Hosťom večera bude básnik, literárny vedec a kultúrny aktivista Ján Gavura. Srdečne Vás pozývame.

Informácie o ročníku