Filozofická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Univerzitná noc literatúry 2019

Univerzitná noc literatúry v znamení stého výročia Československa

Slovenské a české autorské knihy na UMB

Aj tento rok Vás už tradične privíta Univerzitná noc literatúry na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela sériou verejných čítaní, ktoré sa 16. 4. 2019 uskutočnia už po šiestykrát. Tohtoročným výberom kníh si chceme pripomenúť jubilejné sté výročie vzniku Československa, preto organizačný tím zvolil knižnú sedmičku slovenských a českých autorov a autoriek, vydaných v roku 2018. Prirodzene, ani tento rok nebude chýbať detské stanovište či detský kútik.

Veríme, že všetci, ktorí prijmú pozvanie a prídu 16. 4. 2019  na Tajovského ulicu 40 v Banskej Bystrici, ocenia výber zaujímavých kníh a autorských osobností, tradičných aj netradičných miest v útrobách Filozofickej fakulty a jej okolia a to všetko v podaní ôsmich čítajúcich, osobností spojených s univerzitou, mestom či kultúrou, ako aj že spoločne vytvoríme magickú atmosféru, ktorú si žiaden fanúšik či fanúšička literatúry nemôže nechať ujsť.

Organizácia UNL na pleciach študentiek a študentov

Od vzniku myšlienky UNL, inšpirovanej medzinárodným podujatím European Literature Nights, podujatie pre Vás pripravujú študentky a študenti s pomocou dvoch pedagogičiek z Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Každý rok študentská dobrovoľnícka skupina stojí pred výzvou, ako úspešne zvládnuť všetky nástrahy organizácie väčšieho podujatia, určeného pre širšiu verejnosť.

Kto s nami strávi šiesty ročník UNL, musí vedieť, že čítania na všetkých stanovištiach začínajú naraz o 17.30 a po každom čítaní budú mať návštevníci a návštevníčky 15 minút na presun na ďalšie stanovište. Na prvom stanovišti, ktoré sa rozhodnete navštíviť, dostanete už tradične svoj vlastný „literárny pas“, na ktorom nájdete všetky podstatné informácie o literárnych dielach a čítajúcich. Taktiež tu nájdete mapku stanovíšť, aby ste sa v okolí Filozofickej fakulty UMB vedeli ľahšie orientovať. Tradične sa grafický tím UNL pokúsil o to, aby Vám literárny pas ostal v podobe peknej pamiatky, a celý tím pripravil aj záverečnú afterparty spojenú s tombolou, ktorá sa bude konať po skončení verejných čítaní vo V-clube. Dajte si však pozor, do tomboly sa môže zapojiť literárny pas iba vtedy, keď bude obsahovať pečiatky zo všetkých siedmich stanovíšť. 

Vďaka spolupráci s banskobystrickým Artforom bude možné zakúpiť si všetky čítané knihy za zvýhodnenú cenu pri detskom stanovišti hneď oproti V-clubu. Okrem toho tu na Vás budú čakať aj rôzne predajné darčekové predmety s logom UNL.

Nezabudnite, UNL v utorok 16. apríla 2019 od 17.30 na Tajovského 40 a 51 v Banskej Bystrici

Príďte a podporte nás svojou účasťou v utorok 16. apríla 2019a zažite tak očarujúcu atmosféru večerných čítaní. Nezabudnite, čítania začínajú o 17.30na každom stanovišti, môžete preto začať kdekoľvek a zorientovať sa v priestoroch Filozofickej fakulty UMB a jej okolí Vám pomôže aj náš dobrovoľnícky tím. Pre ďalšie informácie sledujte facebookovú, instagramovú alebo webovú stránku Univerzitnej noci literatúry. Tešíme sa na Vás!

Predstavujeme organizačný tím UNL-6

Jadro organizačného tímu piateho ročníka UNL tvorí: Ivana Staviarska (zodpovedná za povolenia, sponzoring, študentka slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a kultúry), Kristína Lenčéšová (koordinátorka dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, sponzoring, študentka slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a kultúry), Lucia Szabóová (zodpovedná za sponzoring, študentka slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a kultúry), Lukáš Bendík (vizuálna identita, študent anglického jazyka a kultúry a ruského jazyka a kultúry), Ľuba Tomková (absolventka geografie a histórie), Júlia Dziaková (zodpovedná za texty a komunikáciu s médiami, študentka slovenského jazyka a literatúry a psychológie), Dominika Škublíková (hovorkyňa UNL, zodpovedná za komuníkaciu s médiami, povolenia, študentka slovenského jazyka a literatúry a psychológie), Radka Hadová (hovorkyňa UNL, študentka slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a kultúry), Dominika Javorková (dobrovoľníctvo, študentka slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a literatúry), Vladimíra Kamhalová (dobrovoľníctvo, študentka slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a literatúry), Eva Kovaličková (texty a dobrovoľníctvo, študentka slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a kultúry), Ema Kušnierová (texty, študentka etickej výchovy a slovenského jazyka a literatúry)

Novými členkami tímu sú:  Monika Zaujecová (komunita Nepočujúcich, študentka slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a kultúry) a Lenka Mužilová (študentka slovenského jazyka a literatúry a nemeckého jazyka a literatúry).

Tútorkami projektu ostávajú Zuzana Bariaková a Martina Kubealaková, členky Katedry slovenskej literatúry a literárnej vedy FF UMB.

Čo prezradili členky organizačného tímu?

Eva Kovaličková... súčasťou organizačného tímu som už druhý rok, pretože UNL za to jednoducho stojí! Netradičný večer nabitý originálnymi okamihmi a kvalitnou literatúrou čítanou mimoriadnymi čítajúcimi. To je UNL – podujatie určené pre každého, podujatie, ktoré by si 16. apríla nemal nikto nechať ujsť, projekt, ktorý za to stojí a ktorý má zmysel. Ale dajte si pozor, UNL je veľmi návykové.

Monika Zaujecová... Prečo robím UNL? Jednoducho preto, lebo ma literatúra baví. A v živote treba robiť len to, v čom človek nachádza potešenie. Som rada, že môžem byť súčasťou kolektívu, ktorý ho nachádza v tom istom.

Lucia Szabóová... Pretože všetky tie zhluky najrôznejších slov, ktoré literatúru tvoria, sú komunikačným prostriedkom. Pretože na tom, ako narábame so slovami, záleží. Pretože literatúra sú medziľudské vzťahy. Nové svety. Rôznorodé perspektívy. Je to búranie bariér, stavanie mostov a vzájomné pochopenie. A to všetko je aj UNL. A ak neveríte, príďte sa presvedčiť atmosférou, ktorú spolu zažijeme už 16. apríla!

Dominika Škublíková... V tíme UNL som preto, lebo ma to neskutočne baví!

Júlia Dziaková... UNL predovšetkým preto, lebo spája ľudí, ktorí majú v sebe vášeň pre literatúru a chcú ju zdieľať s ostatnými. Už tretí rok som súčasťou tohto úžasného projektu, v ktorom sa spoločne ponárame do sveta príbehov.

Ivana Staviarska... pretože literatúra nám umožňuje nazrieť do iných svetov a umožňuje tanec myšlienok v našich hlavách. Stratení vo víre myšlienok sa napokon nájdeme. A vždy o čosi bohatší. Na UNL chceme byť 16. apríla spolu stratení vo víre myšlienok zo siedmich kníh. Poďte sa stratiť s nami!

Kristína Lenčéšová... pretože čítanie bolo odjakživa veľkou a dôležitou súčasťou môjho života a aj preto, že na UNL sa pracuje s úžasnými ľuďmi. V organizačnom tíme som už štvrtý rok a to, čo som sa naučila a čo mi to všetko dalo za tú dobu, budem zúročovať ešte veľmi dlho. Pri organizácii UNL človek v sebe aj v iných dokáže odhaliť talenty, o ktorých ani len netušil. A ešte dostane aj šancu na skvelý literárny zážitok.

Emma Kušnierová... pretože nie som typ človeka, ktorý dokáže obsedieť na jednom mieste a UNL ma očarila pred dvoma rokmi, keď som sa jej zúčastnila ako návštevníčka. Pozorovanie mi však nestačilo a jednoducho som chcela vedieť o tomto podujatí čo najviac.

Dominika Javorková a Vladimíra Kamhalová... V organizačnom tíme sme už tretí rok, každým jedným ročníkom sme získali nové skúsenosti, priateľstvá a zážitky. UNL je skvelé inšpiratívne podujatie pre všetkých milovníkov a milovníčky literatúry. Ale načo Vám o tom budeme hovoriť, príďte a zažite si neopakovateľnú atmosféru UNL na vlastnej koži!

Predstavujeme miesta, knihy a osobnosti šiesteho ročníka UNL

Spot UNL 2019, videozáznam z podujatia a UNL 2019 v obraze, médiách a éteri