Filozofická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Beseda s reportérom a fotografom Andrejom Bánom/Bašta útočí (2018)

Od októbra 2018 do februára 2019 navštívia Banskú Bystricu mnohí známi slovenskí autori a autorky. Diskusie s nimi však nebudú ohraničené len priestormi kultúrnych centier či kníhkupectiev, svoju tvorbu predstavia vďaka projektu Bašta útočí: Slovenská literatúra 1.0 aj na pôde Katedry slovenskej literatúry a literárnej vedy Univerzity Mateja Bela v rámci cyklu podujatí Živá literatúra na KSLLV.

Už vo štvrtok 4. októbra o 13.00 sme privítali reportéra a fotografa Andreja Bána.

S Andrejom Bánom sme sa rozprávali nielen o jeho najnovšej knihe Slon na Zemplíne, ktorá je svedectvom o Slovensku, našej krajine, ľuďoch a ich životoch. Vyrazili sme na cestu po Slovensku z východu na západ, od Čiernej nad Tisou po Bratislavu a rovnako aj kľukatú púť v čase od Jánošíka cez Tisa až po ´Ndranghetu a „našich ľudí“. Reportér a fotograf Andrej Bán pozná Slovensko ako vlastnú dlaň. Tridsať rokov brázdi jeho prašné i asfaltové cesty a popri tom spoznáva ľudí a ich príbehy. V jeho textoch výrazne cítiť pozorné oko fotografa, v jeho fotografiách zase presný postreh výborného rozprávača.

A aký odkaz tlmočil nášmu študentstvu?

Byť vytrvalý, dôsledný a neľahostajný voči okoliu, voči dianiu. Dať svoj občiansky názor najavo a trvať na ňom, pretože pri prísune stále nových a nových správ sa môže stať, že zabudneme... dokážeme veľmi ľahko zabúdať.

A ak by ste chceli vedieť, akých fotografov, knihy a filmy má rád Andrej Bán, tu je niekoľko jeho tipov:

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň jeho hlavným partnerom.

Zuzana Bariaková

Viac fotografií z podujatia na Bašta útočí.