Filozofická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

S Jurajom Kušnierikom o knihách (2011)

Vo štvrtok 10. 11. 2011 sa uskutočnilo stretnutie s Jurajom Kušnierikom, človekom viacerých aktivít, v centre ktorých ale zväčša stojí hudba a knihy. Rozprávali sme sa o jeho cestách na Island, o hudbe tohto ostrova, o jeho porotcovaní v Anasoft litera. Obracali sme v rukách (i slovách) jeho knihu Hudba Ostrova, avšak aj ostatné knihy, uvažovali sme o dobrej literatúre, o tom, pre koho je určená, prečo sa tak málo číta i prečo sa menej kupuje... Pred zvedavým publikom Juraj prezradil, že je závislý od čítania kníh, pootvoril nám dvere do komplexu vzťahov kníhkupectvo - vydavateľstvo - autor či autorka - čitateľ i čitateľka, rozprávali sme o reklame kníh a dostali sme aj niekoľko čitateľských tipov...

Juraj Kušnierik (1964) je novinár. Predtým, ako sa ním stal, bol kníhkupcom a jedným zo zakladateľov ARTFORA. Najradšej píše (a rozpráva) o hudbe a knihách. Je zástupcom šéfredaktora časopisu .týždeň. Niekoľko rokov spolu so Štefanom Hríbom tvoril reláciu Pod lampou. Na Rádiu_FM má každú stredu vlastnú reláciu Slová_FM, venovanú (aj) knihám a ich autorom a autorkám. Bol členom poroty najprestížnejšej slovenskej literárnej súťaže Anasoft litera 2011. Má rád Island a o islandskej hudbe napísal knihu.


„Hudba Ostrova je veľkým vyznaním lásky - k Islandu, k jeho ľuďom a jeho muzike. Sčasti cestopis, sčasti osobný denník, sčasti hudobné dejiny - nesprostredkované, zažité na vlastnej koži. Stretnutia s umelcami, prechádzky po zaujímavých miestach a zoznámenie sa s niečím, čo v našich zemepisných šírkach celkom chýba - prajnosťou jedného človeka voči druhému. To je až fascinujúce. Kto sa chystá na Island, najmä do jeho metropoly, alebo fandí islandskej hudbe, určite by nemal Jurajovu knižku obísť. A kto ani náhodou nemal v pláne cestovať na Island, po Hudbe Ostrova po tom určite zatúži."

 Zuzana BARIAKOVÁ
Martina KUBEALAKOVÁ

Z reakcií:

Bolo to výborné. Nepochybne k tomu prispelo viacero faktorov a jedným z nich bola bezprostrednosť zo strany pána Kušnierika. Veľmi príjemne sa mi počúval nielen jeho hlboký hlas, ale predovšetkým jeho postrehy, názory či myšlienky. A, mimochodom, myslím, že najbližšie, keď budú prostriedky, vycestujem na Island :-), aby som si všetko spomínané potvrdila.


Musím sa priznať, že doposiaľ som o Jurajovi Kušnierikovi nepočula, preto som veľmi rada, že som sa mohla o ňom niečo dozvedieť a spoznať takého zaujímavého človeka. Zaujala ma nielen jeho publicistická, redaktorská a spisovateľská činnosť, ale najmä jeho život. Veľmi ma pútali jeho slová o Islande, o ktorom som tak veľa nevedela. Bolo vidieť, že je to človek, ktorého jeho práca veľmi baví a napĺňa. Kníhkupectvo Artforum poznám, taktiež som počula aj o súťaži Anasoft litera a vďaka tejto besede som spoznala aj človeka, ktorého meno je v tejto oblasti veľmi dôležité.


Juraj Kušnierik bol super. Silne motivujúci. Nech o tom svedčia aj výpožičky a rezervácie knihy Deti polnoci v ešvéká :). Viac takýchto ľudí na pôdu FHV!
Ďakujeme!


Mala som veľmi príjemný zážitok, dozvedela som sa mnoho zaujímavých informácií o Islande, ale hlavne o knihách, o súčasných knihách, ako aj o fungovaní kníhkupectiev a literárnych súťaží na Slovensku. Odkedy študujem slovenčinu, snažím sa byť aspoň trochu "v obraze" a prečítať si nejakú tú novú knihu, čo vyjde v aktuálnom roku. Preto som rada, že som si mohla vypočuť názor človeka, ktorý sa v tejto oblasti pohybuje každý deň. A myslím, že mi pomohol aj s výberom vianočných darčekov na tento rok :-).


Beseda s pánom Jurajom Kušnierikom sa mi veľmi páčila. Zaujalo ma rozprávanie o Islande a k tomu, ten obrazový materiál, bolo to niečo neuveriteľné, keby som mala čas a financie, hneď by som sa vybrala tú krajinu navštíviť.
Prekvapila som samu seba, že ma táto beseda tak veľmi zaujala, stáva sa mi, že stretnutia len nútene presedím, ale tentoraz to bolo inak. Uvítala by som, keby sme ešte niekedy mali stretnutie s pánom Kušnierikom.


Rada by som vyjadrila dojem z dnešnej besedy s Jurajom Kušnierikom. Veľmi ma zaujal fakt, že pán Kušnierik sám o sebe tvrdí, že je závislý od kníh a čítania. To v dnešnej dobe až tak často človek nepočuje a ak aj náhodou áno, možno to ani nie je myslené vážne. Pre mňa bolo dôkazom toho, že je tá jeho závislosť ozajstná, hlavne to, ako krásne sa vyjadroval o knihách. Celkovo pôsobil veľmi sympaticky.

Zaujala ma aj diskusia na tému "dobrých" a "zlých" kníh. Dlho som dnes nad tým rozmýšľala a je mi ľúto, že som svoje myšlienky sformulovala tak ako som chcela až teraz, dávno po besede. Zaujímalo by ma, či sa porotcovia ceny Anasoft litera snažia na diela, ktoré hodnotia, pozerať z pohľadu bežného slovenského čitateľa. Pán Kušnierik síce spomínal, že práve on bol v tej porote zástupca bežných čitateľov, ale dlhšie zamyslenie ma priviedlo k názoru, že to nie je celkom pravda. Je to predsa človek, ako sa hovorí "z fachu", sčítaný, kultúrne žijúci jedinec, ktorý sám o sebe tvrdí, že je závislý od čítania. Ja osobne si však bežného slovenského čitateľa predstavujem ako osobu pracujúcu osem hodín denne (v niektorých prípadoch snáď aj dlhšie), ktorá po náročnom dni strávenom fyzickou či psychickou prácou nemá chuť hĺbiť sa napríklad do prózy Jaroslava Rumpliho, ale radšej relaxuje nad riadkami Evity Urbaníkovej či Maxima E. Matkina. S výnimkou aj dnes spomínaných milovníkov, ktorí sú schopní nájsť dobrú knihu vždy a všade. Možno aj v tomto bude problém nízkej predajnosti kníh, ktoré sa nachádzali v najlepšej desiatke ocenenia Anasoft litera.
Bolo príjemné sa s pánom Jurajom Kušnierikom stretnúť, teraz to hovorím ako nadšený fanúšik Rádia_Fm a jeho relácie Slová_Fm. Ak by sa takéto stretnutie zopakovalo, veľmi rada by som sa ho zúčastnila.