Filozofická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Stretnutie so spisovateľom Jurajom Červenákom a prezentácia jeho novej knihy (2015)

Na Zvolenskom zámku sa 22. apríla 2015 uskutočnilo stretnutie so spisovateľom Jurajom Červenákom, na ktorom sme sa okrem autorovej doterajšej tvorby mali možnosť zoznámiť s jeho najnovším titulom Železný polmesiac, ktorý vyšiel 21. apríla 2015 a je štvrtým pokračovaním série o protitureckých vojnách Dobrodružstvá kapitána Báthoryho. Ukážky z knihy čítal študent Dušan Ambróš (3. roč. Bc. Sj – Tv).
Juraj Červenák je slovenský spisovateľ s bohatou publikačnou činnosťou v slovenskom, českom a poľskom jazyku. Knižne debutoval v roku 1993, odvtedy vydal vyše dve desiatky kníh. Presadil sa ako autor historickej fantasy so slovanskými motívmi. Jeho súčasnú tvorbu charakterizuje postupný odklon od rýdzej mytologickej fantasy k historickému románu. Červenák je držiteľom viacerých žánrových ocenení. Jeho romány a poviedky vyšli aj v poľštine, ruštine a angličtine.
Týmto podujatím pokračuje spolupráca Katedry slovenskej literatúry a literárnej vedy so Slovenskou národnou galériou pri verejných čítaniach.