Filozofická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Medzinárodná vedecká konferencia: Cultural Transfer in the United Europe

Kultúrny transfer v zjednotenej Európe

Dňa 10.2.2022 sa vo virtuálnom priestore konala medzinárodná vedecká konferencia Kultúrny transfer v zjednotenej Európe, ktorú zorganizovala Katedra romanistiky Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v rámci riešenia projektu Erasmus +Jean Monnet Module: Cultural Transfer in the United Europe: differences, challenges and perspectives (CULTUrE).

Konferenciu, ktorej hlavnými jazykmi bola slovenčina a angličtina, otvorili dve plenárne prednášky. Prvú predniesla prof. PhDr. Zuzana Bohušová, PhD. z Katedry germanistiky Filozofickej fakulty UMB a uviedla v nej širšie kontexty pojmu kultúrny transfer s dôrazom na catchwords, ktoré sú v ňom často používané. Anglickú sekciu otvoril prof. Michal Drozdz a dr. Katarzyna Drag z Pontifikálnej univerzity v Krakove, pričom sa v príspevku venovali téme transferu hodnôt prostredníctvom interkultúrnej komunikácie. Oba príspevky vytvorili základný rámec, v ktorom následne rozvíjali svoje poznatky ďalší prednášajúci.

Konferencie sa zúčastnili okrem prednášajúcich z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, aj kolegovia z piatich slovenských a piatich zahraničných univerzít. Príspevky mali interdisciplinárny charakter, pretože sa na podujatí stretli odborníci z oblastí ako lingvistika, prekladateľstvo, kultúrne štúdiá, ekonómia, estetika, komunikácia, média a medzinárodné vzťahy.

Konferencia sa tak stala miestom stretnutia odborníkov, vedeckých pracovníkov a vysokoškolských učiteľov z viacerých krajín, ako aj miestom výmeny skúseností a možností nadviazania nových kontaktov v oblasti vedy a výskumu. Napokon svoj význam mala aj atmosféra, ktorá umocnila celkový efekt podujatia. Napriek limitom virtuálneho priestoru sa podarilo vytvoriť priestor pre širšiu diskusiu a veríme, že aj interdisciplinárne témou kultúrneho transferu prepojiť výskumníkov z domova i zo sveta.

Prílohy ku stránke: