Filozofická fakulta Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Beseda s Michalom Hvoreckým (2019)

„Ľudia majú právo na vlastný názor, ale nie na vlastné fakty.“

Táto myšlienka, ale aj mnohé ďalšie odzneli na besede s Michalom Hvoreckým vo Vzdelávacom centre Mateja Bela Univerzitnej knižnice v stredu 13. 2. 2019. V prvej časti rozhovoru sa hosť predstavil ako autor viacerých kníh a najmä najnovšieho románu Trol a v diskusii o ňom sme sa dotkli veľmi vážnej témy internetového trolovania a hejtovania a vôbec nenávisti, ktorej sa pomerne úspešne darí prekvitať v súčasnej (slovenskej) spoločnosti. Hoci sme sa zamysleli nad príčinami a spôsobmi jej šírenia, nedokázali sme nájsť jednoznačnú odpoveď na to, ako jej šíreniu zabrániť. Ale aj vďaka zaujímavej študentskej otázke sme hovorili o dôležitosti overovania zdrojov, kritického prijímania informácií šírených najmä na sociálnych médiách a o ešte stále existujúcich dôveryhodných informačných zdrojoch. Od témy spoločenskej nenávisti sa nedalo inak ako hovoriť aj potrebe občianskej angažovanosti.

V druhej časti sme tému rozhovoru zacielili na knižný trh, ktorý sa podľa Michala Hvoreckého od jeho poslednej návštevy na KSLLV v roku 2013 v mnohom pozitívne rozvinul, a na súčasný knižný biznis, o ktorom sa už tak lichotivo hovoriť nedalo aj pre praktiky najväčšej investičnej spoločnosti..., hoci svetielko sme všetci uvideli vo vytrvalých, najmä menších vydavateľstvách a kníhkupectvách. Michal Hvorecký ako germanista má kompetenciu porovnať situáciu knižného trhu na Slovensku a v Nemecku, čo sme tiež využili, aby sme ocenili existenciu mnohých nemeckých literárnych domov.

Záver diskusie patril prekladu a náš hosť sa s nami podelil o svoje skúsenosti z procesu, keď sa prekladá zo slovenčiny do cudzieho jazyka a naopak. Prekladateľská téma zaujala aj viacerých prítomných, pretože aspoň časť z nás pociťuje v súčasnosti krízu čítania prekladovej literatúry.

Na rozlúčku nám Michal Hvorecký prezradil námet rozpísanej knihy, popriali sme mu jej skoré dokončenie, aby sme ho už na jeseň mohli opäť v Banskej Bystrici privítať.

Stretnutím s Michalom Hvoreckým sa uzavrel cyklus besied v AR 2018/2019, ktoré KSLLV organizuje pod hlavičkou Živej literatúry na KSLLV a v tomto akademickom roku aj v spolupráci s banskobystrickou Literárnou baštou a jej projektom Bašta útočí: Slovenská literatúra 1.0. Okrem Michala sme na fakultnej pôde privítali aj reportéra Andreja Bána a spisovateľku Vandu Rozenbergovú a za spoluprácu ďakujeme aj koordinátorke projektu Zuzane Szabóovej. 

Živá literatúra na KSLLV zavŕši tento akademický rok 16. 4. 2019 šiestym ročníkom Univerzitnej noci literatúry.

Diskusiu moderovali Zuzana Bariaková a Martina Kubealaková.
Za fotografie ďakujeme Eve Rácovej.
Galéria z podujatia